menu

Villa Luz

Onze omgeving

Barrio de la Vila, Ontinyent

Barrio de la Vila, Ontinyent

De 'Barrio de la Vila' van Ontinyent is niet groot, maar wel de moeite waard. Er zijn resten van vestingmuren die zelfs dateren uit de Romeinse tijd. Ontinyent was een grensstad van het koninkrijk Castilië, vandaar de heftige omwalling en fortificatie van de plaats. Het beste is om het oude gedeelte binnen te komen via de Santa Maria brug. Links, over de brug heb je dan het paleis, waar nu de toeristische dienst gevestigd is. Je kunt vanaf de brug ook naar beneden om de rivier de Clariano te volgen in beide richtingen.

Coordinaten: 38°47'55.9"N 0°36'48.6"W

Heuvels achter begraafplaats, Ontinyent

Heuvels achter begraafplaats, Ontinyent

Boven achter de begraafplaats van Ontinyent kun je een prachtige wandeling maken. Wandel rechts van de begraafplaats en ga bij het informatiebord linksaf de heuvel op. Na een tijdje loop je op een vrij vlak wandelpad. Je kunt heel lang doorlopen tot op de heuvel met antennes. Daarna kun je dezelfde weg weer terug nemen. Je kunt in plaats daarvan ook op een gegeven moment rechtsaf een kilometer omhoog om dan op de weg (CV 6620) uit te komen, die je naar rechts volgt om weer bij het beginpunt uit te komen. Je kunt ook deze WikiLoc route volgen. Die is zo'n 12 km lang.

Coordinaten: 38°48'09.9"N 0°36'10.0"W

El Pilar, Ontinyent

El Pilar, Ontinyent

Hier gaan wij vaak wandelen met onze honden. Het terrein is niet steil en je kunt verschillende routes nemen: door de beboste heuvels rechts en links, of midden door de vallei. Je vindt er ook de ruïne van Santa Christina. Een keuterboertje komt er regelmatig langs om daar een paar kippen te voeren. Donderdags, in het weekend en op feestdagen wordt er vaak gejaagd.

Coordinaten: 38.826649, -0.665920

Ermita de Sant Esteve, Ontinyent

Ermita de Sant Esteve, Ontinyent

De wandeling naar de hermitage kan op elk punt van de CV 665 begonnen worden, bijvoorbeeld bij Restaurant El Pilar. Dan wandel je zo'n 5 km stijgend naar de hermitage. Geniet onderweg van de adembenemende uitzichten op de vallei. Bij de hermitage zelf kun je prima picknicken! Je kunt ook deze WikiLoc route nemen, die begint in het centrum van Ontinyent en is zo'n 9 km lang.

Coordinaten: 38°50'35.7"N 0°40'07.5"W

Refugios, Ontinyent

Refugios, Ontinyent

Ontinyent, de hoofdstad van de Vall d'Albaida, telde iets meer dan 12.000 inwoners tijdens de oorlog die in Spanje plaatsvond in de 20e eeuw (tussen 1936 en 1939), toen het honderden mensen opving die de verschrikkingen van de oorlog ontvluchtten. Tijdens dat conflict werden in de stad een dozijn schuilkelders gebouwd vanwege de mogelijke dreiging van een luchtaanval - hoewel de stad nooit werd gebombardeerd -, waarvan vandaag alleen de twee genoemde schuilkelders kunnen worden bezocht.

De schuilkelders van Ontinyent hebben bij wijze van spreken misschien geen artistieke of monumentale waarde, maar maken deel uit van het oorlogserfgoed van de bevolking en van de Valenciaanse Gemeenschap.

Het toeristenbureau organiseert van tijd tot tijd een complete gratis rondleiding van 2 uur die dient om de menselijke verhalen te leren kennen van mensen die hebben geleden onder die donkere periode in Spanje, de context van Ontinyent in die tijd en bovendien de schuilplaatsen van de oude Tortosa i Delgado fabriek en de Regall schuilplaats.

Coordinaten: 38.823048, -0.610135

Colegio La Concepción, Ontinyent

Colegio La Concepción, Ontinyent

Dit voormalige Fransiscaner klooster is nu een school, maar tijdens de burgeroorlog was hier een ziekenhuis gevestigd om gewonde republikeinse soldaten te verplegen. Er kwamen ook veel verpleegsters uit Nederland en België meehelpen. Zij werden bekend als 'las Mamás Belgas', die bekend geworden zijn door een boek van Sven Tuytens. Het Colegio heeft een mooie bibliotheek en een museum.

Coordinaten: 38.82980029487756, -0.6055471823210652

Pou Clar, Ontinyent

Pou Clar, Ontinyent

Verborgen parel in de natuur van waaruit een mooie wandeling begint. Is nog niet zeer bekend door toerisme, dus alleen plaatselijke bevolking. Je mag geen voeding meenemen en er is ook niets voorzien om iets te kopen ter plaatse. Water is extreem koud, maar eens je er in bent, kan het niet zaliger zijn, zeker in het warme weer van juli/augustus.

Coordinaten: 38°47'55.9"N 0°36'48.6"W

Salvador Mollà, Ontinyent

Salvador Mollà, Ontinyent

In de rivier de Clariano ligt het huis en werkplaats van de kunstenaar Salvador Mollà. Je kunt het huis bezoeken op afspraak, iets wat wij nog niet gedaan hebben. Maar het is al de moeite waard om het van de buitenkant te bekijken.

Coordinaten: 38.819175, -0.614322

Bodega El Angosto, Ontinyent

Bodega El Angosto, Ontinyent

Even buiten de bebouwde kom van Ontinyent in de richting van Fontanars ligt de prachtige finca en bodega van El Angosto. Je kunt hier wijn kopen en in groep een rondleiding krijgen en zo meemaken hoe de wijn gemaakt wordt. Hoger in het gebouw zijn ook tekeningen gevonden, gemaakt door kinderen die hier verbleven gedurende de burgeroorlog.

Coordinaten: 38.821766, -0.643426

Embalse del Bosquet, Moixent

Embalse del Bosquet, Moixent

Een prachtig, verscholen meertje vindt je in de buurt van het plaatsje Moixent (Mogente). Om het meertje kun je wandelen door een terrein met loofbos. De tocht er naar toe vanuit Ontinyent is adembenemend. De tocht terug is het mooist via de wijnvelden van Fontanars.

Coordinaten: 38.857205, -0.741318

Bocairent

Bocairent

Bocairent is een van de mooiste dorpjes van de hele streek, a must see! Het dorpsplein is onlangs opnieuw aangelegd. Het charmante stadje ademt geschiedenis, dankzij haar middeleeuwse straatjes, stadsmuren en gebouwen in het middeleeuws kwartier. Wandel tijdens een bezoekje aan Bocairent eens langs de stierenvechtenarena (de oudste van de regio Valencia, uit 1843 en uit steen gekerfd), geniet van de kerkjes en de mooie straatjes en ga er heerlijk uit eten. Er zijn ook twee musea in het plaatsje: het Archeologisch Museum waar je resten vindt uit de belangrijke Neolithische grotten uit de regio en het Christelijke Museum waar je een kijkje krijgt in de geschiedenis van Bocairent.

Coordinaten: 38°45'52.0"N 0°36'48.1"W

Area recreativa Fuente de Mariola

Area recreativa Fuente de Mariola

Ook hier gaan wij vaak wandelen met onze honden. De route er naar toe is weer schitterend: dwars door het natuurpark Sierra de Mariola. In de winter blijft er vaak sneeuw liggen. Je zit al gauw op meer dan 1000 meter hoogte...

Coordinaten: 38.746246, -0.540618

Cova de Bolumini, Alfafara

Cova de Bolumini, Alfafara

De grot van Bolumini bevindt zich ook in de Sierra de Mariola. Een wandeling die je kunt starten bij Camping Mariola leidt je omhoog door de heuvels. Er zijn wegwijzers aanwezig. Bij de grot aangekomen heb je een magnifiek uitzicht over Alfafara en omgeving.

Coordinaten: 38.760592, -0.550928

La Penya Foradà, Alcalá de la Jovada

La Penya Foradà, Alcalá de la Jovada

Vanuit deze bergtop heb je een fantastisch uitzicht over aan de ene kant de Vall de Gallinera en aan de andere kant de Vall d'Ebo.

Coordinaten: 38.81256187329817, -0.24406966075063993

Despoblat de l'Atzuvieta, Alcalá de la Jovada

Despoblat de l'Atzuvieta, Alcalá de la Jovada

Dit verlaten Moors dorpje ligt in dezelfde buurt als La Foradà. Het dateert uit de late middeleeuwen.

Coordinaten: 38.80108861854768, -0.24601949786694063

Castell de Xàtiva

Castell de Xàtiva

Het kasteel van Xàtiva is strategisch gelegen aan de oude rijweg Via Augusta die van Rome over de Pyreneeën en langs de Middellandse Zeekust naar Cartagena en Cádiz leidt. Het is even een klimpartij naar boven, maar je kunt op verschillende plaatsen even stoppen, bijvoorbeeld in restaurant Sant Josep en verder omhoog, voor de eigenlijke (betaalde) ingang kun je ook wat drinken (by the way, je kunt er ook helemaal met de auto komen). Het uitzicht is geweldig, het kasteel en de tuinen eromheen ook. Na het bezoek kun je een hapje gaan eten in een van de straatjes en pleinen van de oude stad. Heel gezellig.

Coordinaten: 38°58'59.6"N 0°31'02.5"W

Castell de Penella, Cocentaina

Castell de Penella, Cocentaina

Tot de zestiende eeuw was dit kasteel de sleutel in de verdediging van het gebied, maar vanaf deze eeuw is het verlaten en praktisch in puin tot aan de recente restauratie. De muren van tapial zijn niet vreemd aan het verstrijken van de eeuwen, maar de toren is nog steeds majestueus Penella en biedt ons een spectaculair uitzicht op de centrale regio's van Alicante en de bergen. Je kunt de sleutel van het kasteel vragen in het gemeentehuis van Cocentaina.

Coordinaten: 38.701806, -0.418028

Embassement de Bellús

Embassement de Bellús

Vlakbij het dorpje Bellús, onder Xàtiva, ligt een stuwmeer. Een klein weggetje leidt je naar één van de oevers van het meer, de CV 6123. In feite staat de weg aan het eind onder water. In de omgeving kun je goed wandelen. Je vindt er ook merkwaardige overblijfselen van oude gebouwen, velden vol met bloeiende venkel en prachtige uitzichten. Even verderop ligt Sempere, het kleinste dorpje van Valencia...

Coordinaten: 38°47'55.9"N 0°36'48.6"W

Langs de riu d'Albaida

Langs de riu d'Albaida

Bij het plaatsje Bellús kun je ook een prachtige en gemakkelijke wandeling maken langs de rivier Albaida. Je komt langs de zwarte grot ('Cova Negra') en schitterende vergezichten. Het kan zijn dat je dezelfde weg terug moet nemen of dat ondertussen het bruggetje over de rivier, iets voorbij de verlaten 'Bar Xativa', gemaakt is, zodat je langs de andere kant van de rivier terug kunt. Hier is een mogelijke WikiLoc route.

Coordinaten: 38°57'21.9"N 0°29'11.2"W

Barranc de la Font Jordana, Agullent

Barranc de la Font Jordana, Agullent

Vertrekkende bij de begraafplaats van Agullent kun je een prachtige wandeling maken door de heuvels en het park van Agullent. Er is ook een restaurant waar je even kunt uitrusten. Zie ook hier.

Coordinaten: 38.819839, -0.548045

Langs de riu d'Agres

Langs de riu d'Agres

Leuke, gemakkelijke wandeling langs het lieflijke riviertje van Agres. Wij deden de wandeling onder andere in juni en op sommige plekken leek het net alsof het flink gesneeuwd had: hopen van een of ander wit zaadpluis, prachtig!

Coordinaten: 38°47'28.9"N 0°27'52.9"W

Kunstwandeling Carricola

Kunstwandeling Carricola

Een korte, lusvormige wandeling door de natuur rond het plaatsje Carricola van ongeveer 4 kilometer, waarbij je onderweg in het landschap geïntegreerde kunstwerken tegenkomt (Biodivers) en tevens het kasteel van Carricola. Er is ook een mooie plek om te picknicken. Vlak buiten het dorp is een parkeerplaats. Daarna moet je teruglopen naar het dorp om de route te vervolgen. Een beschrijving van de route vind je hier (in het Spaans).

Coordinaten: 38°50'28.0"N 0°28'11.6"W

Strand Gandía

Strand Gandía

Op Platja naturista Gandía en Platja Nord Gandía is het, zeker buiten het hoofdseizoen, heerlijk rustig. Zelfs de honden laten we hier los lopen. Aangrenzend is er ook een mooi natuurgebied. Gandía zelf is een leuke badplaats, waar je langs de boulevard lekker kunt eten. En dit allemaal op slechts 40 minuten van ons!

Coordinaten: 39.028609, -0.180726

Castell de Sant Ferran, Alicante

Castell de Sant Ferran, Alicante

In Alicante is het de moeite waard om (gratis!) het kasteel te bezoeken. Best buiten het seizoen.

Coordinaten: 38.351717, -0.490911

Valencia

Valencia

Valencia is wat ons betreft een van de mooiste steden die we gezien hebben. Je raakt er niet uitgekeken. Schitterende architectuur (de kunst- en wetenschap paviljoens!), het prachtige park dat dwars door de stad loopt, de Mercat Central, de leuke restaurants, de winkels. Wij kijken ook ons ogen uit in de winkel van Navarro, de vegetarische en biologische supermarkt in het centrum. Valencia is geweldig!

Coordinaten: 39.474321, -0.380682